Avond over 'Murakami en het gespleten leven' door Ype de Boer

17 januari 2018, van 20:00 tot 21:45 | Keizaal

Kosten: vanaf € 5,-

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Ype de Boer laat woensdagavond 17 januari zien dat Murakami’s verhalen ons iets kunnen leren over een fundamentele gespletenheid in het menselijk bestaan. Deze avond wordt georganiseerd naar aanleiding van het verschijnen van zijn boek (eind 2017) "Murakami en het gespleten leven". Deze avond stond eerder gepland op woensdag 29 november, maar werd uitgesteld vanwege ziekmelding.

Haruki Murakami heeft de wereld betoverd met zijn indringende literatuur. Hoe komt het dat zijn verhalen zoveel mensen raken? Alleen omdat het spannend en goed geschreven is, of spreekt de Japanner ook op dieper niveau aan? 

Ype de Boer laat zien dat Murakami’s verhalen ons iets kunnen leren over een fundamentele gespletenheid in het menselijk bestaan. Aan de hand van de mysterieuze sferen vol levende schaduwen, belichaamde logo’s en magische dieren, illustreert De Boer hoe de ontwikkeling die Murakami’s personages doormaken direct van waarde is voor de moderne westerling.

"Ype de Boer heeft de taak op zich genomen uit het labyrintische oeuvre van de Japanner een ware levenskuntsfilosofie te halen. Verplichte kost voor iedereen die denkt dat het in het leven om harmonie, gemoedsrust en innerlijke stabiliteit gaat. Murakami en vooral De Boer laten zien dat het om iets heel anders gaat: de bereidheid je gespletenheid en daarmee je veranderbaarheid te accepteren." – René ten Bos, Denker des Vaderlands

Nieuw boek

Begin december verschijnt Murakami's nieuwste boek 'Moord op Commendatore'. Een zesendertigjarige pas gescheiden portretschilder neemt zijn intrek in een oud atelier in de bergachtige omgeving ten zuidwesten van Tokio. Behalve door liefdesperikelen wordt hij geplaagd door een painter’s block, een onvermogen om te schilderen. Hij hoopt in het afgelegen atelier tot rust te komen, en zijn inspiratie terug te vinden, maar het zal anders gaan. Een mysterieus schilderij op de zolder van zijn verblijf lijkt tot leven te komen, vanuit een heuvel in het bos achter het huis klinkt ’s nachts het geluid van een bel. Een meisje verdwijnt, en de hoofdpersoon gaat haar zoeken – een zoektocht die hem afvoert naar de wereld der metaforen, waar hij met zijn diepste angsten wordt geconfronteerd.