Nacht van de literatuur - Adriaan van Dis

22 september 2018 | de Bibliotheek het Eemhuis

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

De vierde editie van de Nacht van de Literatuur vindt plaats op zaterdag 22 september op en rond het Eemplein. In de Bibliotheek het Eemhuis komt Adriaan van Dis, die in 1983 debuteerde met Nathan Sid. Zijn meest recente boek 'In het buitengebied' kwam vorig jaar uit en dit jaar jubileert hij met 35 jaar schrijverschap.

Het oeuvre van Van Dis omvat romans, novelles, verhalen, essays, poëzie en toneel. Zijn werk is in grofweg drie categorieën in te delen. Het eerste deel is geïnspireerd op de vele reizen die hij maakte. Het tweede deel van zijn oeuvre gaat terug op zijn Indische jeugd. Tot slot zijn er nog de karakterromans over ontluikende homoseksualiteit.

Tweeslachtigheid is een belangrijk thema in het werk van Van Dis. Hij maakt vaak gebruik van antithesen, zoals blank / zwart, maatschappelijk / asociaal en afkomst / eigen identiteit. Deze kenmerken vindt men zowel in zijn reisverhalen en Indische boeken als in de karakterromans. Zijn stijl, die al bij het verschijnen van Nathan Sid alom werd geroemd, is luchtig. Die luchtigheid is echter bedrieglijk want noodzakelijk om onderwerpen te kunnen aanroeren die zwaarwichtig van aard zijn zoals oorlogstrauma, discriminatie en mishandeling.

In het Buitengebied

Zijn laatste roman ‘In het buitengebied’ (2017) is een roman over alleen wonen. Een schrijver heeft zich gevestigd in een afgelegen vallei – ver van de stad en zijn vrienden. De stilte is tastbaar. In de lente hoort hij de vliesjes van de haagbeuk knappen, maar het sterkst klinkt een tergende binnenstem die de man confronteert met zijn angsten en obsessies. Van Dis toont in deze roman-in-verhalen hoe kwetsbaar eenzaamheid kan zijn en hoe obsessief het verlangen naar de dood. Ook geeft hij in ‘In het Buitengebied’ een prachtig tijdsbeeld van een veranderend Nederland. Niet altijd even vrolijk, al weet Van Dis het met zijn ironie en zelfspot gelukkig licht te houden. Ja, vrolijk zelfs.

Nacht van de Literatuur

Kijk voor het volledige programma en alle locaties op www.nachtvandeliteratuur.nl.

De toegang is gratis, maar na afloop vraagt de organisatie wel om een vrijwillige bijdrage zodat de Nacht van de Literatuur ook in volgende jaren weer kan plaatsvinden.

Adriaan van Dis is van 20.00-21.00 uur en van 21.15-22.15 uur te zien. Let op: er is beperkte zitplaats. Als u een zitplaats wilt, raden wij u aan om op tijd te komen.