Schrijfmarathon Amnesty International in het Eemhuis

9 december 2017, van 10:00 tot 16:00 | de Bibliotheek het Eemhuis

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Amnesty International organiseert op zaterdag 9 december van 10.00 tot 16.00 uur de jaarlijkse schrijfmarathon in de Bibliotheek het Eemhuis. In het kader van de Dag van de Mensenrechten (zondag 10 december) schrijven mensen over de hele wereld miljoenen brieven en kaarten. Zij schrijven voor mensen die onrecht is aangedaan, gevangen zitten, gemarteld zijn of bedreigd worden.

U kunt thuis een brief of kaart schrijven (op de dag zelf), maar op zaterdag 9 december ook in het Eemhuis! Het gaat hierbij om vrije inloop. We hebben 50 zitplaatsen, waaronder 25 schrijfplekken, beschikbaar, evenals koffie en thee. Ook voorbeeldbrieven over verschillende personen zijn aanwezig.

Schrijf mee!

Schrijft u mee en werkt u zo mee aan een betere wereld? Hoe meer mensen meedoen, hoe groter onze vuist tegen onrecht! En het helpt. Bij een derde van de mensen voor wie we in actie komen, verbetert de situatie. Voor meer informatie, kunt u terecht op www.amersfoort.amnesty.nl.

Feiten en cijfers

Tijdens de Schrijfmarathon van vorig jaar werd in Nederland een recordaantal van 166.000 brieven geschreven. Wereldwijd werden bij 4,7 miljoen brieven, kaarten, handtekeningen, sms’jes en WhatsApp’jes verstuurd. Hoe groter die vuist, hoe groter de druk op autoriteiten om te zorgen voor gerechtigheid.

Een lawine aan brieven maakt indruk en dwingt wetshandhavers mensen eerlijker te behandelen. En hoe meer groetenkaarten, hoe groter de steun voor de mensen voor wie we schrijven. Dat is onvoorstelbaar belangrijk. In de woorden van Máxima Acuña uit Peru: ‘Ik ben oneindig dankbaar dat ik niet alleen ben, maar hulp krijg van zoveel mensen van over de hele wereld.’ Vorig jaar schreven we voor Máxima, omdat zij en haar gezin bedreigd en mishandeld werden omdat ze weigerde haar grond af te staan aan een mijnbouwbedrijf. In mei 2017 bepaalde het hooggerechtshof van Peru dat ze op haar land mag blijven wonen.

Tijdens de Schrijfmarathon van 2017 krijgen mensenrechtenverdedigers speciale aandacht. Deze activisten steken hun nek uit. Zij hebben de moed op te komen voor vrije meningsuiting, tegen discriminatie of onderdrukking. Ze roepen machthebbers ter verantwoording. Maar doordat ze op de voorgrond treden, zijn ze een gemakkelijke prooi voor de autoriteiten. Wereldwijd worden zij steeds vaker slachtoffer van intimidatie, vervolging en geweld. Zelfs de voorzitter en de directeur van Amnesty Turkije zitten in de gevangenis.