De Mensenbieb

25 mei 2019, van 14:00 tot 16:00 | de Bibliotheek het Eemhuis - Espressobar De Draak

Kosten: gratis

De Mensenbieb is een bibliotheek van mensen. Bij ons ‘leent’ u levende boeken. De boeken zijn mensen die u mogelijk in uw omgeving niet vaak of nooit spreekt. U mag deze 'boeken' alles vragen!

Denk bij de te lenen boeken aan iemand die heel anders is dan uzelf, of anders in het leven staat, bijvoorbeeld iemand met een bijzonder beroep, een (ex)verslaafde of een transgender. Worden zij wel eens anders benaderd, buitengesloten of gediscrimineerd door wie ze zijn? U mag de "boeken" alles vragen. Elk gesprek duurt maximaal 20 minuten. Meld u vijf minuten voor aanvang van het gesprek. 

De levende boeken:

  • een straatadvocaat: de straatadvocaat is het VVV voor dak- en thuislozen. Alle vragen komen aan de orde. Via het klussenbureau kunnen de dak- en thuislozen wat geld verdienen.
  • een buurtvader: de buurtvaders spelen al jaren een preventieve rol in het buitenleven van jongeren. Het gaat vooral om het winnen van hun vertrouwen. Zo nodig worden, in overleg met ouders, hulpverlenende instanties ingeschakeld.
  • een (ex)alcohol verslaafde: Verslaafd aan alcohol (coke, blowen, gokken, seks, internet…)?? Dan stop je daar toch gewoon mee, ...als je van ons houdt!! Makkelijk zat??
  • een vrouw met transgender achtergrond: stel je wordt geboren als man. Echter na vele jaren van je best doen, merk je dat je in hart en ziel toch echt een vrouw bent, maar ook nog steeds op vrouwen valt. Twee keer uit de kast, hoe doe je dat?
  • een lesbische ouder: een lesbische moeder van twee volwassen kinderen merkt dat de wereld nog steeds vol oordelen zit. Hoe gaat ze daarmee om?
  • een voormalig jeugdpsychiater: kinderen die niet standaard zijn, kunnen terechtkomen in een jeugd- of justitiele inrichting. Deze psychiater heeft jarenlange ervaring met deze bijzondere jeugd.
  • een mantelzorger: ga in gesprek met een ervaringsdeskundige die weet wat mantelzorg kost en oplevert. Deze mantelzorger zorgde eerst voor haar moeder en nu voor haar vader.
  • een parkinsonpatiënt: Parkinsonpatiënt met een uitdaging dit jaar, namelijk het lopen van de weg naar Santiago de Compostella.
  • iemand met schulden: Geheimen van een geldloze die door bizarre incassopraktijken alles verloor en haar ervaringen graag met humor wil delen.

Wilt u meer achtergrondinformatie over de Mensenbieb? Kijk dan op deze site.

Reserveren

Als u zeker wilt weten dat u met een 'levend boek' in gesprek kan, raden wij u aan om te reserveren.

RTL nieuws draaide op 19 januari een nieuwsitem over de Mensenbieb in het Eemhuis