Lezing: Annejet van der Zijl

11 november 2019, van 20:00 tot 22:00 | AFAS Theater (Philipsstraat 9, Leusden)

Kosten: Leden: € 10,- | Niet-leden: € 12,50

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Op maandag 11 november ontvangt de Bibliotheek Leusden in het prachtige AFAS Theater Annejet van der Zijl; een van de bekendste en meest gelezen schrijvers van ons land. Zij wordt geïnterviewd door Ivan Borghstijn.

Annejet van der Zijl schreef tot dusver zes non-fictieboeken en (samen met Jo Simons) één fictieboek, die allen bestsellers werden. Voor haar totale oeuvre ontving ze onder andere de Gouden Ganzenveer en de Amsterdamprijs voor de Kunst. In 2020 schrijft zij het boekenweekgeschenk ter gelegenheid van de Boekenweek dat als thema 'rebellen en dwarsdenkers' heeft.

In 1998 debuteerde Van der Zijl met Jagtlust, een reconstructie van de gelijknamige, roemruchte kunstenaarskolonie in het Gooi. Vier jaar later volgde Anna, de biografie van Annie M.G. Schmidt, waarvan meer dan 100 000 exemplaren zijn verkocht. Van de liefdesgeschiedenis Sonny Boy (2002) gingen meer dan 600.000 exemplaren over de toonbank en het werd tot nu in acht talen vertaald. In 2009 verscheen Bernhard, een verborgen geschiedenis over de Duitse achtergrond van onze voormalige prinsgemaal en in 2015 verscheen De Amerikaanse prinses, over het veelbewogen leven van Allene Tew, de Amerikaanse peetmoeder van prinses Beatrix. Dit boek bezette wekenlang de eerste positie op de bestsellerlijsten. Inmiddels zijn er meer dan 200.000 exemplaren van verkocht. In 2017 verscheen een heruitgave van het niet eerder apart gepubliceerde verhaal De Dageraad, waarin de geschiedenis wordt verteld van de voorouders van Sonny Boy. Het boek werd geillustreerd door Sylvia Weve. In 2018 publiceerde Annejet samen met Jo Simons haar eerste fictieboek De val van Annika S. Dit boek is geïnspireerd door haar ervaringen als misdaadjournalist en de eerste in een meerdelige serie.

We are public

Leden van We Are Public (cultuuroptimisten met een kaart) hebben gratis toegang. Onbeperkt toegang tot de beste cultuur voor € 17,- per maand. Meer informatie (o.a. over het programma) op wearepublic.nl.


Nederland Leest

Deze activiteit wordt in het kader van Nederland Leest georganiseerd. Nederland Leest is de grootste leescampagne van Nederland en heeft dit jaar als thema ‘duurzaamheid’. Leden en niet-leden kunnen in november gratis het boek Winterbloei van Jan Wolkers in de bibliotheek ophalen mét de aansporing het te lezen en er met anderen over te praten.

De Bibliotheek Eemland organiseert verschillende activiteiten rondom het thema. Bekijk hier alle activiteiten.

Deze activiteit wordt in samenwerking met AFAS en Rotary Leusden georganiseerd.