Tegenlicht Meet Up Amersfoort: Ons basisinkomen

20 februari 2019, van 19:00 tot 22:30 | KAdEcafé

Kosten: gratis

Basisinkomen staat sinds de introductie van historicus Rutger Bregman op het maatschappelijk netvlies. Vele Nederlandse steden kondigden experimenten aan en ook wereldwijd zijn er lopende projecten. Toch zien we ook dat onderzoek vroegtijdig wordt stopgezet en hebben de burgers van Zwitserland tegen de invoer van basisinkomen gestemd. Is het nog te vroeg voor het basisinkomen?

Nog steeds pleiten verschillende filosofen, economen en ingenieurs dat basisinkomen hét middel is om onze maatschappij toekomstbestendig te maken. Hoe maken we onze maatschappij klaar voor deze ingrijpende verandering? Moeten we eerder spreken over 'durfkapitaal voor de burger' of 'burgerschapsdividend'? Hoe krijgen we het van de grond?

Tijdens de Meet Up praten we met denkers, doeners en dromers, over belangrijke maatschappelijke thema’s aan de hand van Tegenlicht documentaires van de VPRO. Actueel, met het oog op de toekomst en - als het even kan - met lokale denkers, ondernemers.

Sprekers

De eerste spreker is oud-Europarlementariër namens GroenLinks en voorzitter van de Vereniging Basisinkomen, Alexander de Roo. De Vereniging Basisinkomen bestaat al sinds 1991.Hun doel is een onvoorwaardelijk minimuminkomen (dat genoeg is om van te leven) voor iedere ingezetene van Nederland.

Ook Frans Kerver komt spreken. Deze Groninger is de eerste Nederlander die een basisinkomen ontving. Frans ontving dit vanaf juli 2015 een jaar lang. Hij kreeg € 1000 per maand, wat bijeen werd gebracht door MIESlab (Maatschappij voor Innovatie van Economie en Samenleving).

Programma

19.00 uur: herhaling van de Tegenlicht aflevering over het Basisinkomen
20.00 uur: start van de Meet up
21.30 uur: drankje en napraten

Aanmelden

Laat via de evenementenpagina weten dat je komt. Of stuur een mail