De Kunstuitleen Amersfoort sluit op 1 januari 2020

Gepubliceerd op: 1 februari 2019 14:11

Sinds de introductie in de jaren ’60 is de Kunstuitleen een begrip geworden. Tienduizenden huishoudens zijn hierdoor in aanraking gekomen met kunst en hebben kunst in huis via de Kunstuitleen. Aan deze periode komt nu een einde met de sluiting van de Kunstuitleen Amersfoort op 1 januari 2020.

De Bibliotheek Eemland heeft zich de afgelopen 10 jaar hard gemaakt voor een Kunstuitleen met een grote collectie Amersfoortse kunst. Tussen alle boeken was de Kunstuitleen misschien een vreemde eend in de bijt, toch voorzag het in een behoefte: gemiddeld telde de Kunstuitleen 350 leden. Jaarlijks vonden zo’n 30 kunstwerken een definitieve plek bij de lener thuis.

Helaas bleven de inkomsten achter bij de kosten die nodig zijn om de Kunstuitleen in stand te houden. Na zich jarenlang ingezet te hebben voor haar behoud, heeft de Bibliotheek Eemland besloten om de Kunstuitleen per 1 januari 2020 te sluiten.

Hoe spijtig ook, het team Kunstuitleen kijkt positief terug op een periode waarin zij veel inwoners van Amersfoort in contact heeft kunnen brengen met Amersfoortse kunst, Amersfoortse kunstenaars en de beeldende kunst in het algemeen.

Hoe nu verder? En wat betekent dit voor bestaande leden?

• De openingstijden van de Kunstuitleen blijven tot de zomer ongewijzigd: donderdagavond en zaterdagmiddag.
  • Er verandert niets aan de overeengekomen leenperiode. Bij inlevering van het werk wordt het abonnement beëindigd.
  • Omdat de Kunstuitleen achteraf incasseert, kan het zijn dat er daarna nog abonnementsgeld van uw rekening wordt afgeschreven.
  • Als u een spaartegoed heeft opgebouwd, kunt u dat gebruiken voor de aanschaf van een kunstwerk of teruggestort krijgen op uw rekening.
  • In Amersfoort zijn er gelukkig diverse mogelijkheden om kunst te lenen, bijvoorbeeld via Kunstuitleen Special Arts aan de Zonnehof in Amersfoort. Zij biedt u nu een aantrekkelijk overgangsabonnement.