Waarom is voorlezen belangrijk?

Voorlezen is samen met uw kind genieten van mooie verhalen. Lekker knus op de bank of in bed. Zomaar tussendoor of op een vast moment op de dag. Vaak is het een fijn rustmoment en geeft het uw kind een gevoel van geborgenheid.

Voorlezen

Het is belangrijk dat u tijdens het voorlezen interactie heeft met uw kind. Geef uw kind de kans te reageren op de tekeningen in het boek en te vertellen over zijn eigen ervaringen. Op deze manier vergroot uw kind spelenderwijs z’n woordenschat, leert het veel over de wereld om hem heen en leert het z’n eigen gevoelens onder woorden te brengen.

Kleuters leren om een verhaallijn te volgen, ze begrijpen waarom iets gebeurt: iets heeft een oorzaak en een gevolg. Bovendien stimuleert (voor)lezen de taalontwikkeling en de fantasie. Dat is niet alleen handig bij taal maar ook bij andere vakken.

Wanneer uw kind net begint met lezen is het ook belangrijk om hem voor te blijven lezen. Zelf lezen kost namelijk nog veel moeite. Voorlezen zorgt er voor dat het kind plezier in boeken blijft houden. Bovendien is het verschil tussen de boeken die u voorleest en de boeken die het kind zelf kan lezen heel groot. De inhoud van de verhaaltjes in de eerste leesboekjes is veel eenvoudiger dan de inhoud van de boeken die u voorleest.

0-1 jaar

Voor kinderen tot ongeveer een half jaar is een boekje nog gewoon speelgoed. Stoffen boekjes, boekjes om in bad mee te spelen of knisperboekjes. Het kind beleeft de sensatie van geluid, gevoel en kleur, maar heeft nog geen aandacht voor de inhoud.

Wanneer een baby ongeveer een half jaar oud is, krijgt hij door dat hij de bladzijden kan omslaan en dat er dan een andere afbeelding tevoorschijn komt. Baby’s houden van klanken, beweging en ritme, ook al begrijpen ze de woorden nog niet. Zelfs heel jonge kinderen vinden het leuk om naar liedjes of rijmpjes te luisteren. In de bibliotheek hebben we diverse boeken met rijmpjes en versjes: oude bekende, maar ook nieuwe boeken.

BoekStart

De Bibliotheek Eemland werkt samen met gemeente en consultatiebureau om ouders en kinderen vanaf het allereerste begin met (het lezen van) boeken in aanraking te brengen. Samen een boekje lezen – plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen – versterkt de band met uw baby. En kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. U kunt dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. U vindt de boekjes in de Bibliotheek. Voor baby's die lid worden, staat een leuke verrassing klaar.

1-2 jaar

Vanaf ongeveer een jaar vinden kinderen simpele aanwijsboekjes heel leuk. Deze boekjes hebben vaak één afbeelding per bladzijde. Er staan voorwerpen in die de kinderen herkennen uit hun dagelijkse leven. Kinderen hoeven deze boekjes niet van begin tot eind door te bladeren, ze kunnen beginnen waar ze willen. Het boekje hoeft ook niet in één keer uit, lees voor zo lang het kind het wil, soms is dat maar heel kort.

Wanneer kinderen tussen de 1 en 2 jaar zijn, kunt u echt samen met het boek bezig zijn: Uw kind kan dingen aanwijzen "waar is de koe?" en later ook benoemen "wat is dit?" "waar zijn de oren van de poes?" "Heb jij ook oren?" Ook populair in deze leeftijd zijn boeken met flapjes en boeken met foto’s.

2-3 jaar

Vanaf ongeveer twee jaar kan een kind korte verhaaltjes begrijpen, eenvoudige verhaaltjes met voor de peuter herkenbare situaties. Het geeft uw kind houvast bij het ontdekken van de wereld, omdat de kinderen uit het boek dingen beleven die uw kind herkent uit zijn eigen leven. Bijvoorbeeld in bad gaan, spelen in de speeltuin of boodschappen doen.

Peuters maken veel dingen voor het eerst mee: logeren, nieuw broertje of zusje, tandartsbezoek. Samen een boek lezen over zo’n onderwerp kan uw kind helpen bij het voorbereiden op de gebeurtenis. Een boek kan uw kind ook helpen bij het begrijpen en verwerken van zijn emoties en gevoelens. Wanneer uw kind 2 tot 3 jaar is kunt u al echt goed praten met uw kind over het verhaal: Hoe kan dat? Heb jij dat ook? Wat zal er nu gebeuren?

Voorleestips

  • Lees een boek eerst zelf. Het voorlezen gaat dan makkelijker en u kunt inschatten of het boek leuk is voor uw kind
  • Zorg voor een rustige voorleesplek (zet radio en TV uit) en neem er tijd voor.
  • Je hoeft niet het hele verhaal letterlijk voor te lezen, je kunt dingen overslaan of veranderen.
  • Jonge kinderen vinden het vaak fijn om meerdere keren hetzelfde verhaal te horen, ze leren steeds weer nieuwe dingen over het verhaal.

Wilt u uw kind graag over een bepaald onderwerp voorlezen? Vraag ernaar in de bibliotheek, we helpen u graag!

4-5 jaar

Voor kleuters hebben we een grote collectie prentenboeken. Mooie fantasierijke verhalen of boeken met herkenbare situaties. In een kleuterleven spelen zich allerlei belangrijke gebeurtenissen af: voor het eerst naar de basisschool, je verjaardag, Sinterklaas. Samen met uw kind een boek over deze gebeurtenissen lezen geeft voorpret en het neemt de ergste spanning voor uw kind weg.

Kleuters weten zich vaak nog geen raad met allerlei gevoelens: boos zijn, heimwee hebben, jaloers zijn. Het kan helpen om er samen een boek over te lezen en aan de hand van het verhaal te praten over gevoelens. Naast prentenboeken zijn er voor kleuters veel boeken met voorleesverhaaltjes, maar ook luisterboeken, cd-rom’s en dvd’s.

Eerste leesboekjes

We hebben in onze vestigingen veel boekjes voor beginnende lezers. Met deze boekjes kan uw kind rustig oefenen met lezen. We hebben ook speciale samenlees-boekjes met afwisselend moeilijke en makkelijke tekst, die u samen met uw kunt lezen. De boekjes voor beginnende lezers staan in de bibliotheek bij elkaar in één kast, geordend op AVI-niveau.

Per jaargroep worden twee AVI-niveaus onderscheiden: een M-niveau voor ‘midden’ en een E-niveau voor ‘eind’. Voor jaargroep 4 bijvoorbeeld bestaat AVI-M4 en AVI- E4. Boeken met niveau M4 zijn boeken die een gemiddeld kind ongeveer op de helft van groep 4 kan lezen. Boeken met niveau E4 zijn boeken die een gemiddeld kind ongeveer aan het eind van groep 4 kan lezen.

  • Groep 3: AVI Start-M3-E3
  • Groep 4: AVI M4-E4
  • Groep 5: AVI M5-E5
  • Groep 6: AVI M6-E6
  • Groep 7: AVI M7-E7
  • Groep 8: AVI Plus

Wanneer u samen met uw kind boeken uitzoekt, is het belangrijk dat het boek niet te moeilijk is. Kies daarom leuke boeken op of onder zijn AVI niveau, maar liever niet erboven. Uw kind kan de eerste bladzijde lezen om te bepalen of hij het boek te moeilijk vindt of niet. Het belangrijkste is dat uw kind plezier beleeft aan het lezen!