StudyShare

StudyShare

Nog één aflevering op Netflix of nog even Insta checken. Je herkent het vast. Daarom is er StudyShare. Bij StudyShare heb je rust aan je hoofd. Afleiding krijgt geen kans! En jij komt ultiem voorbereid op je examen, so, proefwerk of je hebt je werkstuk gewoon op tijd af zonder te stressen.

Wat is StudyShare?

Samen met andere studenten zit je in een lokaal en onder toezicht van een Studybob studeer je volgens een vast ritme: 45 minuten studeren, 15 minuten pauze. Op deze manier studeer je volgens de Pomodoro-techniek. Afleiding krijgt geen kans. 

Hoe werkt het?

  • Per dag zijn er twee blokken: in de ochtend van 10.15 uur tot 13.00 uur en in de middag van 13.45 tot 16.30 uur. 
  • Een blok duurt 3 uur en bestaat uit 3 x 45 minuten studeren met daartussen verplicht 15 minuten pauze. Iedere pauze wordt ingeluid met een bel. Na 1 blok is er een pauze van 45 minuten.
  • Je kunt per dag maximaal 2 blokken doen.

Wanneer?

21 april t/m 14 mei

Elke dinsdag, woensdag en donderdag in de bovenstaande periodes.
- Blok 1: 10.15 tot 13.00
- Blok 2: 13.45 tot 16.30

StudyShare is gratis

  • Meedoen aan StudyShare is gratis. 
  • Haal voor aanvang van een blok StudyShare een ticket bij de balie in de entreehal in het Eemhuis. Als het blok begint, geef je het ticket af aan de Studybob. 
  • Voor de ochtendsessie heb je een rode ticket nodig, voor de middagsessie een blauwe ticket. 
  • Let op: je krijgt alleen tickets voor de dag zelf, maximaal één ticket per blok per persoon.

Zijn er bij de balie geen tickets meer?

Dan zit het blok helaas al vol. Natuurlijk kun je dan wel een ander plekje in de Bibliotheek het Eemhuis zoeken om te studeren. We geven dan je tips mee hoe je zelf de pomodoro-techniek kunt toepassen.

Wat is de Pomodoro-techniek?

Ken je de kookwekker in de vorm van een tomaat? Hier komt de Pomodoro-techniek vandaan. In de jaren ’80 merkte Francesco Cirillo dat hij maar niks gedaan kreeg wanneer iedereen aan zijn hoofd bleef zeuren en hij constant werd afgeleid. De Italiaan wist dat hij zichzelf en anderen om hem heen moest gaan heropvoeden.

Hij pakte een kookwekker uit de keuken (die er toevallig als een tomaat uitzag, ‘pomodoro’ in het Italiaans). Nam precies genoeg tijd om een taak gedaan te krijgen en daarna nam hij even rust. Dat bleek prima te werken. Bovendien wist iedereen om hem heen wanneer Francesco ‘midden in een Pomodoro’ zat en lieten ze hem met rust wanneer nodig. Cirillo bleek goud in handen te hebben. De truc met de timer werkte niet alleen voor hem, maar ook voor de meer dan 2 miljoen volgers van zijn techniek wereldwijd van de jaren ’80 tot op de dag van vandaag.

OBA StudyShare is een initiatief van OBA-bibliothecaris Frank Verbeek. Hij baseert het concept op de Pomodoro-techniek.