Een column schrijven

Hou je van schrijven en ben je goed in het maken van pakkende beginzinnen? Zie jij de wereld op een originele manier en wil je graag je vrienden overtuigen van jouw visie? Dan ben jij misschien wel de nieuwe Hanna Bervoets

Wat is een column?

Een column is een stukje in een krant of een tijdschrift waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst hunoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Er zijn ook gesproken columns voor radio en tv of columns op internet. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns worden geschreven over een bepaald onderwerp: politiek, voetbal, showbizz, paardrijden, enz, enz. Een columnist weet altijd wie zijn lezers zijn. Hij schrijft voor een doelgroep. Dat is nodig zodat hij kan spelen met woorden en termen zonder die te hoeven uit te leggen. Een echte column sluit aan bij wat er in het dagelijks leven gebeurt. Het woord column komt van het Engelse woord voor kolom. Dat is de ruimte die een krant reserveert voor het stukje. De meeste columnisten hebben een vaste plek in een krant of tijdschrift.

10 tips

 1. Tip één is hierboven al gegeven: een column begint altijd met een pakkende zin, die nieuwsgierig maakt naar de rest van de tekst.
 2. Een column is kort, 200 tot 600 woorden. In die kleine ruimte geef je jouw visie op het onderwerp dat je beschrijft.
 3. Kijk om je heen en luister goed, overal kom je onderwerpen tegen voor een stukje.
 4. Een column is geschreven in de ik-vorm. De lezer weet dat het om jouw mening gaat. Schrijf dus over dingen waar je blij of boos van wordt, of in ieder geval waar je iets over vindt. Dan weet je ook precies wat je wilt zeggen.
 5. Hoe je het gaat zeggen is een volgende stap. Een column leest lekker, er staat geen woord te veel in . Je moet nadenken over de woorden die je gebruikt.
 6. Gebruik korte zinnen. Er is geen plaats voor uitleg, zeg meteen waar het op staat. Als lezers moeten gaan nadenken over wat je bedoelt, dan haken ze af.
 7. Je bouwt spanning op. Dat begint met de eerste zin, dan komt de inleiding, dan het middenstuk en het allerbelangrijkste: de eindzin.
 8. De laatste zin van een column is als een doelpunt, als de knal na siervuurwerk. Een slechte eindzin kan een column verpesten.
 9. Een column hoeft in tegenstelling tot een interview niet helemaal waar te zijn. Overdrijven mag. Je hoeft het niet eens zelf meegemaakt hebben, als de voorbeelden maar nut hebben voor de visie die jij duidelijk wilt maken.
 10. ‘Kill your darlings’ (Engels voor ‘dood je lievelingen’) betekent: ‘schrijven is schrappen’. Dus deleten en andere woorden gebruiken, zinnen omgooien en inkorten. Ook de zinnen of ideeën waarvan je eerst dacht dat ze geniaal waren. Het hoort allemaal bij het schrijven van een column. Net zo lang tot je er geen letter meer aan kunt schrappen en alle woorden een functie hebben.

De aanpak

 • Je weet nu hoe je begint: met een pakkende beginzin. Misschien heb je die al en weet je al waarover je wilt gaan schrijven. Als je dat nog niet weet dan hoef je niets te doen. Ga niet heel hard nadenken. Het onderwerp komt vanzelf. Misschien hoor je een gesprek bij de bushalte tussen twee meisjes en erger je je aan een bepaald modewoordje dat zij gebruiken. En zie: daar is je onderwerp.
 • Schrijf nu jouw mening over het onderwerp op: ben je ervoor of ertegen, of was het je nog niet opgevallen? Het maakt nog niet uit hoe je het opschrijft, als je het maar simpel houdt en niet teveel zijwegen inslaat. Maak korte zinnen. Een duidelijk voorbeeld verlevendigt het verhaal. Je mag overdrijven, zo krijgt het verhaal humor.
 • Hou altijd je lezerspubliek in gedachten. Schrijf alsof je het aan een vriend of vriendin vertelt. Bouw spanning op in je verhaal. Het is leuk als de lezer door de laatste zin wordt verrast of dat hij aan het nadenken wordt gezet over het onderwerp.
 • Laat de tekst een dag liggen. Dan kun je er weer fris tegenaan kijken.
 • Lees de column hardop. Kort de column nu in tot het gewenste aantal woorden. Haal overbodige zinnen eruit. Delete woorden of gebruik andere woorden (woordspelingen) die beter aansluiten bij het onderwerp. Soms kun je meer spanning opbouwen door stukken van je tekst om te gooien. Bijvoorbeeld door het einde aan het begin te zetten. Lees de tekst daarna nog een paar keer voor. Je voelt dat het door het inkorten steeds lekkerder leest, je column krijgt ritme. En vergeet niet te af te sluiten met die pakkende eindzin.
 • Op een geven moment zie je zelf niet meer of je er nog wat aan moet veranderen. Laat de tekst nu lezen aan iemand anders. Iemand waarvan je weet dat hij eerlijk durft te zijn. Die durft te zeggen dat hij een zin niet snapt. Dat noem je opbouwende kritiek. Je kunt er wat van leren en je tekst wordt er beter door.
 • Als laatste verzin je een titel voor je column. Maar let er wel op dat je de inhoud van de tekst niet zomaar weggeeft.

Meer informatie vind je op www.columntips.nl