Achtergrondinformatie over Referendum Wiv 21 maart

Gepubliceerd op: 26 februari 2018 15:03

Het is de laatste keer dat de overheid u, in het kader van een raadgevend referendum, vraagt uw stem uit te brengen. Dat gebeurt op 21 maart maart, tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen. Het onderwerp is de nieuwe Wet Inlichtingen- en veiligheidsdiensten (WIV), in de volksmond ook wel 'sleepwet' genoemd. Wij geven u graag wat links naar meer achtergrondinformatie.

Vragen en antwoorden
De Volkskrant heeft een overzichtelijke kijkverder pagina aangemaakt met 12 vragen en antwoorden over het referendum en de wet.
Op de site van de referendumcommissie is uitgebreide informatie te vinden, inclusief een pagina met veelgestelde vragen. Ook op Wikipedia is een artikel over de nieuwe wet te vinden. 

Vóór de wet
De AIVD is uiteraard voor de wet. U kunt op hun site lezen waarom.

Tégen de wet
Een aantal organisaties zoals artsen, de journalisten, Bits of freedom en Amnesty International, is tegen de huidige wet omdat ze zich zorgen maken over de bescherming van gegevens van burgers (privacy). Bits of Freedom, Free Press Unlimited en Internet Society Nederland maakten een gezamelijke pagina met uitleg. 
Ook Arjen Lubach sprak zich er tegen uit. Dat leverde veel extra stemmen op waardoor de politiek verplicht was dit referendum te houden. 

Contrôle
Er bestaat een Commissie van Toezicht op internet en veiligheidsdiensten. Zij hebben een eigen website waarop u kunt kijken. 

Let op: uw stem is slechts raadgevend.