De Bibliotheek Eemland bouwt eerste Educatieve Escaperoom voor schoolklassen

Gepubliceerd op: 7 februari 2018 10:44

Maandag 12 maart opent de Bibliotheek Eemland de eerste Educatieve Escaperoom voor leerlingen van groep vijf tot en met acht en eerste- en tweedeklasleerlingen van het voortgezet onderwijs. De Educatieve Escaperoom is een initiatief van Het Medialab en krijgt een plek in een kantoorpand aan de Amsterdamseweg 43 in Amersfoort. Alle scholen in de regio Eemland kunnen de uitdaging aangaan.

De bouw van de Educatieve Escaperoom heeft als doel de lesstof van de 21e eeuw op een innovatieve en leuke manier bij te brengen aan leerlingen. De speciaal ontworpen puzzels sluiten aan bij verschillende vaardigheden uit het leerplan van de scholen op het gebied van 21st Century Skills: mediawijsheid, informatievaardigheden, computational thinking en ICT-basisvaardigheden. Daarnaast zijn er ook puzzels gericht op leesbevordering en de gewone geletterdheid. De escaperoom sluit aan bij de doorgaande leerlijn 21st Century Skills van Het Medialab. Zo brengt de Bibliotheek Eemland met behulp van gamification en ervaringsleren de lesstof op een moderne manier bij de leerlingen.

Niveaus

Deelnemers hebben zestig minuten de tijd om uit de Educatieve Escaperoom te ontsnappen. Per spel kunnen er minimaal twintig en maximaal dertig leerlingen meedoen. De compleet geprogrammeerde software past het niveau van de puzzels en het thema van de escaperoom automatisch aan naar het niveau van de deelnemers. Leerlingen van groep 5, 6 en 7 gaan op zoek naar de wereldberoemde kat Mittens die spoorloos is verdwenen. Leerlingen van groep 8 en de eerste en tweede klas van het voortgezet onderwijs proberen in een uur tijd de vermiste vlogger Robin te bevrijden.

Leerlijn

De Educatieve Escaperoom is een unieke ervaring om leerlingen op een vernieuwde manier te laten leren door ze onder te dompelen in de lesstof. Alleen door bijvoorbeeld fake news op de juiste manier van echt nieuws te onderscheiden kunnen de leerlingen ontsnappen. Deze zestig minuten durende belevenis staat echter niet op zichzelf. Om de leerlingen ook voor en na de escaperoom bij de lesstof te betrekken, wordt er een complete leerlijn ontwikkeld in hetzelfde thema als de escaperoom.

Inschrijven

Beleef deze unieke ervaring al vanaf € 50,- per klas! Schoolklassen kunnen een datum en tijdstip reserveren via de website www.medialabeemland.nl/escaperoom om deel te nemen aan de Educatieve Escaperoom.