Extra aandacht voor laaggeletterdheid tijdens Week v/d Alfabetisering

Gepubliceerd op: 4 september 2017 12:37

Van 4 tot en met 10 september 2017 vindt de Week van de Alfabetisering plaats, waarbij laaggeletterdheid onder de aandacht wordt gebracht. 2,5 miljoen volwassenen in ons land zijn laaggeletterd. Zij lopen tegen een heleboel problemen aan. Denk hierbij aan solliciteren, een bijsluiter lezen, geldzaken bijhouden en voorlezen aan kinderen. In het kader van de Week van de Alfabetisering organiseert de Bibliotheek Eemland diverse activiteiten.

Op maandag 4 september vindt de officiële opening plaats van Taalhuis Leusden. Geïnteresseerden zijn van harte welkom in de Bibliotheek Leusden om deze feestelijke opening bij te wonen. Ook is er een letterontbijt in de Bibliotheek Baarn op donderdag 7 september, waarbij laaggeletterden, begeleiders en geïnteresseerden van harte welkom zijn om onder het genot van een uitgebreid ontbijt kennis te maken met een taalambassadeur. Ook kunnen deelnemers materiaal bekijken en verhalen horen van mensen die besloten ‘weer naar school’ te gaan.

Deze week delen we ruim 75 toolkits uit om het gesprek over laaggeletterdheid op gang te brengen bij onder meer buurthuizen, informatiepunten in de wijk en huisartsen en organiseren we met het Leerwerkloket de bijeenkomst 'Rendement op Taal'.

Naast deze extra activiteiten zijn er ook nog de Taalcafés, Leesclubs Makkelijk lezen, schrijfclubs en meer.

Feiten en cijfers

• In Nederland zijn 2,5 miljoen volwassenen die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen. Zij zijn laaggeletterd.
• Bijna 40% van de mensen met een vmbo- of mbo-1 diploma is laaggeletterd.
• 65% van de groep laaggeletterden is van Nederlandse afkomst.
• 19% van de laaggeletterden leven ten minste één jaar onder de armoedegrens.
• Laaggeletterdheid kost onze samenleving jaarlijks 1 miljard euro.
• Van de laaggeletterden is 57% vrouw en 43% man.