Parade der poëten; gedichtenwedstrijd

Gepubliceerd op: 16 april 2018 11:22

Finale Parade der Poëten is op 9 juni op het Eemplein. In het voorjaar van 2018 vindt in de provincie Utrecht de dichtwedstrijd ‘Parade der Poëten’ plaats in 3 regio’s: in de stad Amersfoort, in Eemland en Wijk bij Duurstede en de Utrechtse Heuvelrug. Het thema is cultureel erfgoed in de provincie.

De gedichten kunnen gaan over bijzondere locaties zoals landhuizen, boerderijen of kerken, maar ook over historisch landschap of herkenbare plekken met een persoonlijke betekenis. De organisatie van deze evenementen is in handen van de dichters Gerard Beentjes (Eemland) en Gerhard te Winkel (Amersfoort) in opdracht van de Provincie Utrecht.

In elke regio wordt uit de inzendingen een Top-10 genomineerd door een onafhankelijk jury; de genomineerden krijgen een uitnodiging om hun gedicht voor te dragen op de feestelijke slotbijeenkomst. Elke streekwinnaar wint € 100 en aan het eind van de serie zal een dichtbundel worden gepresenteerd van de beste gedichten uit de wedstrijd. In de bundel komen ook bekende dichters uit de provincie Utrecht aan het woord.
Op 9 juni vindt op het Eemplein om 15.30 uur de finale plaats, tijdens het Boekenfestijn.

Parade der Poëten, Amersfoort

Amersfoort heeft veel bijzondere plekken, die het verdienen om in een gedicht beschreven te worden. Dat zijn voor de hand liggende plekken als Kamp Amersfoort, het Russische Ereveld, de Koppelpoort of de Kei. Maar de dichters kunnen ook voor bijvoorbeeld een voetbalveld met veel geschiedenis, een bijzondere plek uit hun leven, de architectuur of een typisch Amersfoortse gebruiken bezingen.
Inzenden via mail. Kijk hier voor het reglement

Parade der Poëten, Eemland

In de editie Eemland gaat het om Cultureel Erfgoed in de gemeenten Baarn, Bunschoten-Spakenburg en Eemnes. In deze drie gemeenten kunt u denken aan het Pontje bij Eemdijk, de koninklijke wachtkamer bij Station Baarn, Kasteel Groeneveld, Het Dikke Torentje van Eemnes, maar ook aan oude dorpsverhalen, verdwenen beroepen en tradities, zoals de klederdracht van Spakenburg, de strijd tussen de Blauwen en de Roden of de veldslag van 1481 bij Eemnes.
Inzenden via mail. Kijk hier voor het reglement

De finale in Amersfoort is op zaterdagmiddag 9 juni in het Eemhuis. De finale van Eemland is op dinsdagavond 12 juni in de bibliotheek Eemnes.