Prijsuitreiking wedstrijd ‘Verteltas voor de VoorleesExpress’

Gepubliceerd op: 2 juli 2018 16:02

Maandag 2 juli vond op de locatie van ROC Midden Nederland aan de Disketteweg de prijsuitreiking plaats van de wedstrijd ‘Verteltas voor de VoorleesExpress’. Aan de wedstrijd deden eerstejaars studenten mee van de opleiding Pedagogisch Werk & Onderwijs van ROC Midden Nederland. De eerste prijs ging naar de Verteltas rondom het prentenboek Kikker is bang. De wedstrijd werd georganiseerd door de Bibliotheek Eemland in samenwerking met ROC Midden Nederland.

Eerstejaars studenten van de opleiding Pedagogisch Werk & Onderwijs volgden een workshop over interactief voorlezen van Jessica Jager, Projectleider VoorleesExpress. Vervolgens was de opdracht om binnen negen weken een Verteltas te ontwerpen en deze te vullen met een prentenboek en zelfbedachte voorleesactiviteiten. De Verteltassen zijn voor de voorlezers van de VoorleesExpress Eemland om te gebruiken wanneer zij hun voorleesgezin bezoeken.

De eerste prijs

De eerste prijs ging naar Kim, Laura, Therese, Imane en Roos. De studentes maakten een Verteltas rondom het prentenboek Kikker is bang van Max Velthuijs. Volgens de jury een perfecte Verteltas rondom het thema Bang zijn. De tas bevat een grote variatie aan activiteiten voor een brede leeftijdsgroep. Er was een duidelijke handleiding toegevoegd en alles was mooi vormgegeven. Een tas waar de voorlezer meer dan één keer mee aan de slag in een gezin. En door de duurzame uitvoering gaat de Verteltas langer mee en kan deze door meerdere voorlezers gebruikt worden.

Het belang van voorlezen

Voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen. Door interactief voor te lezen wordt de taalontwikkeling extra gestimuleerd. Daarnaast draagt het praten over het voorgelezen verhaal bij aan de emotionele ontwikkeling. Met activiteiten rondom het voorlezen zoals spelletjes, opdrachten en liedjes is er ook aandacht voor cognitieve, motorische en muzikale ontwikkeling.
De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Een half jaar lang komt er een vrijwilliger bij een gezin thuis om voor te lezen. Samen met de ouders streven we ernaar dat taal en leesplezier een vaste plek in het gezin krijgen.