Programma Nederland Leest is bekend

Gepubliceerd op: 15 oktober 2018 13:47

Nederland Leest, een landelijk evenement ter bevordering van het lezen van boeken, staat dit jaar in het teken van voeding. Als bibliotheek met een grote culinaire collectie, kunnen we natuurlijk niet om dit evenement heen. Vandaar dat de Bibliotheek Eemland een leuk programma heeft samengesteld. Tijdens heel november staan er heel wat culinaire activiteiten op het programma.

Amersfoort

7 november om 20.00 uur
Foodfight, dé Amersfoortse discussieavond over koken, eten en drinken
KAdEcafé
€ 12,50
Natuurlijk gaat er geen echt voedselgevecht plaatsvinden in het Eemhuis, maar een flink verbaal “gevecht” kunnen bezoekers deze avond wel verwachten. Chef en televisiekok Pim Haaksman presenteert de avond. Op het menu staan prikkelende stellingen en kennisvragen over voedsel. Daarnaast schuift een aantal Amersfoortse prominenten uit de horecawereld aan. Wie? Dat zullen we binnenkort verklappen.

9 november om 17.00 uur
Boekpresentatie: Japans Fermenteren – FermenPeer
De Bibliotheek het Eemhuis - Espressobar De Draak
Vrij toegankelijk
Food professional en Amersfoorter Peter van Berckel presenteert zijn nieuwe boek "Tsukémono" over Japans Fermenteren. Fermenwat? Fermenteren is een oude techniek die in de moderne keuken herontdekt is. Het is een proces waarbij schimmels, bacteriën en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Zonder fermenteren geen yoghurt, bier en zuurkool in de koelkast.

12, 19 en 23 november
Lezing Eten; vroeger en nu
Huiskamerbibliotheken Nijenstede, De Amerhorst en De Koperhorst
Vrij toegankelijk
In haar lezing vertelt Jennifer Luitsz over de geschiedenis van de eetgewoonten in Nederland. Deze veranderen met de tijd. Maatschappelijke ontwikkelingen zijn van invloed op wat wij eten en drinken. En met de feestdagen voor de deur zal Jennifer ook kijken naar de oorsprong van een aantal typische, Hollandse feestlekkernijen.

14 november om 12.30 uur
Boek van de maand-gesprek
Het Eemhuis (Espressobar)
Vrij toegankelijk en voor € 7,50 kunt u mee lunchen
Elke tweede woensdag van de maand tussen 12.30 en 13.15 uur is het Boek van de maand-gesprek. Ditmaal is het thema aangepast aan Nederland Leest. Om die reden kunnen bezoekers ook aanschuiven voor een heerlijke lunch.

19 november om 12.30 uur
Mediawijs eten en koken
Het Eemhuis
Vrij toegankelijk
Internet kan een hele grote hulp zijn op het gebied van eten en koken. Wie niet meer goed ter been is, heeft talloze mogelijkheden om te bestellen en thuis te laten bezorgen. Voor wie moeite heeft met koken, zijn er apps en tips op websites. Wie alleen is, kan via een website lid worden van een kookclub, recepten uitwisselen of contact leggen via afhalen bij anderen. In 45 minuten maken we u meer mediawijs op dit gebied.
 

21 november om 20.30 uur
Optreden vertellersduo Dá Fhili
Het Eemhuis
Vrij toegankelijk
Iedere derde woensdagavond van de maand komt vertellersduo Dá Fhili naar het Eemhuis om u een onvergetelijke avond te bezorgen. Daan en David, die samen Dá Fhili vormen, komen twee verhalen improviseren binnen een bepaald thema of literair genre. Deze maand is dat thema natuurlijk voeding.

23 november om 20.00 uur
Demonstratie Japans Fermenteren
Het Eemhuis
€ 5,00
Peter van Berckel, ook bekend als fermenPeer, geeft naar aanleiding van zijn boekpresentatie op 9 november een demonstratie Japans Fermenteren. Hierbij leren bezoekers meer over deze conserveringstechniek.  

Baarn

22 november 2018 om 19.30 uur
Proeverij van de smaakbeleving
De Bibliotheek Baarn
€ 7,50
Wat is smaak eigenlijk? En wat is proeven? Proef je bijvoorbeeld alleen met je tong, of hebben andere zintuigen ook invloed op je smaakbeleving. Dit laatste kan natuurlijk alleen ondervonden worden door zelf te proeven.

28 november om 12.30
Boek van de maand-gesprek
De Bibliotheek Baarn
Vrij toegankelijk
Iedere laatste woensdag van de maand is er een Boek van de maand-gesprek met schrijvers en lezers in de Bibliotheek Baarn. Deze maand een speciaal gesprek in het teken van Nederland Leest.

Leusden

5 november 2018 om 20.00 uur
Wim Daniëls presenteert: Koken met taal
AFAS Da Vinci Theater
€ 10,00
Kookprogramma's, kookzenders, kookboeken, Nederland is sinds enkele jaren helemaal van de kook! Wim Daniëls presenteert daarom de allernieuwste kooktrend: koken met taal. Het grote voordeel daarvan is dat je alle ingrediënten altijd bij de hand hebt: letters, woorden en zinnen. Koken met taal is een boek èn een avond vol amusante woordvondsten en woordspelletjes die gebracht worden alsof het om recepten gaat.

11 november 2018 om 15.00 uur
Culinaire pubquiz
De Bibliotheek Leusden
€ 3,00 (los) en € 12,50 (team), van tevoren aanmelden.
Houdt u van- of weet u veel over koken, eten en drinken? Bent u lid van een kookclub, werkt u in de horeca of vindt u een pubquiz gewoon leuk? Dan is de Culinaire pubquiz op zondag 11 november in de bibliotheek Leusden ècht iets voor u!

25 november 2018 om 15.30 uur
Theatervoorstelling: Familiegedoe
Theater De Tuin
€ 15,00
'Familiegedoe' is een voorstelling van Yvonne Keuls en Pax Gritter, n.a.v. het gelijknamige boek van Yvonne Keuls. In het stuk neemt Keuls haar publiek mee op reis door haar leven van werk, familie, vrienden en huisdieren.

Woudenberg

15 november 2018 om 20.15 uur
Film: The Trip to Spain
De Bibliotheek Woudenberg
€ 6,00
De komieken Steve Coogan en Rob Brydon trekken door Europa. In 'The Trip to Spain' bezoeken ze Spanje, waar ze restaurants bezoeken, gerechten uitproberen en mooie plekken bezoeken.

Over Nederland Leest

Nederland Leest is een landelijk evenement ter bevordering van het lezen van boeken. Sinds 2016 staat in de campagne een maatschappelijk belangrijk thema centraal waarbij een boek (of boeken) worden gekozen. In 2016 was dat ‘democratie’, in 2017 was het ‘robotica’ en dit jaar is het thema ‘voeding’.

Over de Culinaire Collectie

De Bibliotheek Eemland beschikt over een grote culinaire collectie. Het is de historische bibliotheek van het voormalige Culinair Museum Amersfoort. De collectie bestaat uit ongeveer 3000 kookboeken en boeken over kookcultuur en - geschiedenis. Een deel van dat bezit is in bruikleen overgedragen aan de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Gratis boek

Voor iedereen die deelneemt aan een activiteit is er, zoals elk jaar, een gratis Nederland Leest boek. Dit jaar is het een speciaal samengestelde 'Je bent wat je leest'. Voor de andere leden en bezoekers geldt: zolang de voorraad strekt.