Onderzoek 2016/3 De toekomst van de Bibliotheek

Totaal hebben in Eemland 255 leden meegedaan aan de enquête, op landelijk niveau ruim 10.000 bibliotheekleden. Met dit onderzoek geven we u inzicht in het beeld en de wensen van BiebPanelleden ten aanzien van de Bibliotheek in de toekomst. Wat moet de Bibliotheek bieden, welke bibliotheekconcepten spreken aan en op welke manier willen leden zelf actief zijn in de Bibliotheek? Boek als centraal punt, experimenteren met e-book en andere concepten stimuleren als die boek- en informatiefunctie van huidige bibliotheekconcept stimuleert .

De Bibliotheek in de toekomst: boeken centrale rol

Voor leden van de Bibliotheek Eemland hebben boeken ook over tien jaar nog steeds een centrale rol in de Bibliotheek; d.w.z. die zijn één van de belangrijkste, spontaan genoemde, redenen om ook in de toekomst naar de Bibliotheek te gaan. Men heeft het dan vooral over fysieke boeken maar ook over (een ruim en actueel aanbod van) e-books. Leden noemen spontaan ook allerlei specifieke zaken met betrekking tot de ruimte die de Bibliotheek zou moeten bieden, en dat de Bibliotheek een ontmoetingsplek zou moeten zijn. Ook digitale diensten zijn voor een deel van de leden essentieel om in de toekomst gebruik te blijven maken van de Bibliotheek.
Leden zeggen in de toekomst vooral belangstelling te hebben voor lenen van boeken, leestips en het kunnenn lezen van kranten & tijdschriften. Ook blijft er interesse in cursussen, het opdoen van sociale contacten en activiteiten. Daarnaast is er belangstelling voor de maatschappelijke functie van de Bibliotheek (hulp en advies op allerlei gebieden) en bij een deel van de leden ook voor nieuwere diensten zoals oefenruimtes, een ‘speeltuin’ met nieuwe gadgets, een uitleencentrum en een repair café

Bibliotheekconcepten: ‘lezen & informatie’ en ‘persoonlijke ontwikkeling’ favoriet

Dit beeld zien we ook terug in de bibliotheekconcepten die leden aanspreken. Meest aansprekend zijn nog steeds concepten die focussen op lezen en informatie en op persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast zien we zeker ook interesse voor concepten waarbij het accent ligt op participatie en zelfredzaamheid en voor de nieuwere bibliotheekconcepten als digitale communityvorming en wetenschap en techniek.

Participatie van leden in de Bibliotheek

Relatief veel leden van de Bibliotheek Eemland, zes op de tien, geven aan dat zij (misschien) wel op één of andere manier actief willen zijn in de Bibliotheek; hoogopgeleiden het meest. Men denkt daarbij dan vooral aan workshops, cursussen en lezingen op hun expertisegebied (hobby- of werk-gerelateerd). Verder ziet men zichzelf mogelijk actief in leesclubs of door middel van voorlezen of het geven van taallessen.