Onderzoek 2017: Betrokkenheid

De ruim 230 Eemlandse leden van het Biebpanel geven de Bibliotheek gemiddeld een 7,9, dit is evenveel als het landelijk rapportcijfer.

Wat citaten/opmerkingen:

• De leden van de Bibliotheek het Eemhuis zijn vooral te spreken over het mooie gebouw, een inspirerende omgeving, maar de lage kasten en de indeling van de collectie scoren minder goed.
    Ook: ‘gevoelig voor noden in de stad, open voor initiatieven van buitenaf...’
  • De leden in Baarn begrijpen dat een verhuizing in de toekomst mogelijk is, maar weten de ligging in het centrum op dit moment wel te waarderen. De combinatie van winkelen en bibliotheekbezoek wordt daarbij ook genoemd.
  • Bunschoten: Positief over het aanbod Christelijke romans en de nieuwe locatie.
  • Hoogland: ‘Mooi gebouwd, veel keuze, multidisciplinair gebruik, ruime openingstijden.’
  • Vathorst: ‘Fijne plek voor ontmoeting, lezen, leren, focussen en fijn om een bron van informatie te hebben wat fysiek is (ipv het internet)’
  • Leusden: ‘Ik ga meestal naar de bibliotheek in Leusden. Daar is een goede keus en het is ook heel overzichtelijk. Wat kleine tafels met boeken die net terug zijn, thrillers enz.. Soms kom ik in het Eemhuis. Deze bibliotheek vind ik veel te onoverzichtelijk.’
  • Woudenberg: ‘Prettig gebouw - goed samenspel met tentoonstellingsruimte en rest cultuurhuis. Goed aanbod - fijne app met aanbevelingen.’

Betrokkenheid

De huidige betrokkenheid is vrij laag, 6 % helpt weleens bij activiteiten (landelijk 5 %), ongeveer 17 % is wel bereid om deels te helpen. Zij voelen zich betrokken bij de bibliotheek en willen vooral helpen bij leesbevorderingsprojecten zoals het taalhuis. Voor de helft van deze personen is geen cadeau of vergoeding noodzakelijk, wel wordt een bedankje gewaardeerd.

Minder enthousiasme is er voor een vrijwillige financiële bijdrage, slechts 2% is daartoe geneigd. Ook landelijk is dat slechts 3%.
Ongeveer de helft van de ondervraagden vindt dat de overheid (gemeente) een bibliotheek hoort te onderhouden. Over een vriendenabonnement is ongeveer 20 % positief.

2/3 lijkt voorstander te zijn van sponsering, daarbij is een belangrijke voorwaarde dat de onafhankelijkheid gewaarborgd moet zijn.

Klanten zijn overigens niet zo enthousiast over boetevrij lenen. Ze zijn vooral bang dat titels voor langere tijd niet beschikbaar zijn. Ook zeggen ze dat ze zelf dan ook de materialen langer thuis zullen houden.