AVI-lezen en leesplezier

Gepubliceerd op: 3 augustus 2023 13:12

Wie schoolgaande kinderen heeft die naar groep 3 of hoger gaan, heeft er vast wel eens van gehoord: AVI-lezen. AVI is het systeem waarmee een school meet hoe de leesontwikkeling van een kind verloopt. Hoe werkt dat dan precies? En is er niet iets veel belangrijker voor de leesontwikkeling van een kind? Namelijk leesplezier.

Leren lezen gaat niet vanzelf. Eerst leer je letters, dan korte woorden en korte zinnen. Het is zo wonderlijk als je net kunt lezen. Overal ontcijfer je ineens woorden uit wat eerst onbeduidende tekens waren. Gaandeweg leer je steeds langere woorden en langere zinnen.

Wat is AVI-lezen?

Op school toetsen de leerkrachten op welk niveau een kind met lezen is. Dat doen ze bijvoorbeeld met de Drie Minuten Toets of een leeskaart. Alle kinderen krijgen dan een AVI-niveau.

Er zijn twaalf niveaus beginnende bij AVI-start en eindigend bij AVI-plus. Verder hebben alle niveaus een cijfer en een letter. Zoals M3, E4 of M5. De letter M betekent midden en de letter E betekent eind. De cijfer staat voor een groep. Zo staat M3 voor midden groep 3.

Iedereen leert lezen op zijn eigen tempo

Deze AVI-aanduidingen geven een gemiddelde aan. De meeste kinderen leren sneller lezen of juist langzamer, zodat ze niet precies AVI-M4 lezen als ze halverwege groep 4 zijn, maar misschien al in groep 3 of pas in groep 5.

Bovendien zijn deze niveaus ontwikkeld om kinderen te toetsen op het gebied van technisch lezen, ze zeggen dus niets over de mate waarin een boekje aansluit bij de leeftijd en belangstelling van een kind.

Dat laatste is echter heel belangrijk om kinderen met plezier te laten lezen, en kinderen die met plezier regelmatig lezen gaan vanzelf met sprongen vooruit!

Kinderen die een boek lezen passend bij hun interesse gaan met sprongen vooruit.

— Lies Pannevis, Specialist Jeugd

Boeken zoeken op AVI-niveau

Als je kind naar groep 3 gaat heeft het natuurlijk eenvoudige eerste-leesboekjes nodig om mee te oefenen. Die boekjes vind je ook in de bibliotheek, die staan bij de E van Eerste-Leesboekjes.

  • E – start (AVI-start) is het eerste niveau
  • E – M3 (AVI-M3) betekent Midden Groep 3
  • E – E3 (AVI-E3) betekent Eind Groep 3
  • E – M4 (AVI– M4) betekent Midden Groep 4

Kijk ook vooral eens op de website van de jeugdbibliotheek. Hier vind je boekeninspiratie op AVI-niveau.

Zoals eerder genoemd adviseren we in de bibliotheek ouders om minder op het leesniveau te letten en veel meer op de interesse van het kind. Na AVI-M4 staan de boekjes daarom ook niet meer op niveau gesorteerd, maar op leeftijd.

  • A-boeken tot ongeveer 9 jaar
  • B-boeken ongeveer 9 – 12 jaar
  • C-boeken vanaf 12 jaar

Lezen leer je het beste als je leuk vindt wat je leest. Kijk bij het uitzoeken van een boek dus niet alleen naar het juiste niveau, maar ook naar de smaak van je kind. Veel leesplezier!

Tips voor meer leesplezier

Lies Pannevis, Specialist Jeugd heeft nog wat tips op een rijtje gezet om je kind te helpen om meer leesplezier te krijgen:

  • Bij de A-boeken staan heerlijke series voor kinderen die net leren lezen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de serie Tijgerlezen met titels als Bob Popcorn over een maïskorrel die in een boos mannetje verandert of Verschrikkelijke beestjes over hoofdluizen en andere nare kriebelbeesten.
    De makers van Tijgerlezen hebben er bewust voor gekozen om geen AVI-niveaus op de boeken te zetten, ze willen gewoon toffe boeken maken!
  • Als je wilt weten of een boek niet te moeilijk is, kun je je kind een simpel trucje aanleren: de vijfvingertest. Lees een bladzijde uit het boek en tel alle woorden die moeilijk zijn op je vingers. Heb je minder dan vijf vingers? Lezen maar! Meer dan vijf vingers? Kies een ander boek en doe de test nog eens.
  • Ook samenlezen kan erg motiverend zijn, bijvoorbeeld met een toneelleesboekje – misschien lees jij wel de rol van het kind, en je kind speelt de boze buurman.
  • Tenslotte: kinderen zijn nooit te oud om te worden voorgelezen! Door veel voor te lezen krijgt je kind interessantere verhalen voorgeschoteld met rijke taal, waardoor de woordenschat vooruitgaat, en ook zelf lezen weer makkelijker wordt.