Interview Lies

Hoe is het om te werken bij de Bibliotheek Eemland? In dit interview vertelt onze collega Lies Pannevis wat haar functie inhoudt, wat zij het leukste vindt, wanneer haar dag geslaagd is en over bijzondere momenten.

"Het is mijn missie om alles uit de kast te halen om zoveel mogelijk kinderen te laten lezen”

Kan je jezelf voorstellen?

Ik ben Lies, specialist Jeugd bij de Bibliotheek Eemland en focus op kinderen van 0-12 jaar. Ik organiseer programma's voor kinderen in onze vestigingen, scholen en voorscholen. Ik werk al bijna 22 jaar bij de Bibliotheek Eemland en heb veel verschillende functies gehad. Ik organiseer campagnes zoals de Nationale Voorleesdagen en Kinderboekenweek met activiteiten zoals voorleesfeestjes en meespeelvoorstellingen. We bezoeken peuterspeelzalen en kinderdagverblijven om ons aanbod te promoten. Ons aanbod is enorm gegroeid en we werken steeds meer samen met scholen. We hebben lees- en voorleesconsulenten en bieden leskisten en lessen aan. Het is een uitdaging om alles te organiseren, maar ik vind het fantastisch om te doen!

Wat vind je nou het allerleukste aan jouw werk?

Als specialist Jeugd bij Bibliotheek Eemland voel ik me gemotiveerd om kinderen tot lezen te bewegen en hun liefde voor boeken aan te wakkeren. Het werk kan soms stressvol zijn, maar het is een uitdaging die ik graag aanga. Het is mijn missie om alles uit de kast te halen om zoveel mogelijk kinderen te bereiken met goede boeken en mensen te motiveren om te lezen. Dit is soms moeilijk, want kinderen hebben tegenwoordig zoveel andere dingen om hun tijd aan te besteden. Maar als ik erin slaag om mensen te overtuigen om weer te gaan lezen, dan is dat het allerleukste aan mijn functie. Ik zie kinderen groeien in hun zelfvertrouwen en ouders en vrienden trots op ze zijn tijdens bijvoorbeeld de Nationale Voorleeswedstrijd die ik organiseer. Het is zo'n mooi moment als ik een kind kan inspireren om te gaan lezen en te genieten van boeken.

Wanneer is jouw werkdag geslaagd?

Een geslaagde werkdag voor mij is wanneer ik echt iets kan betekenen voor kinderen en ouders. Dat kan tijdens een groot evenement zijn, maar ook tijdens de dagelijkse drukte. Ik vind het fijn als ik kinderen kan helpen bij het vinden van het juiste boek en hun liefde voor lezen kan stimuleren. Na meer dan tien jaar werk ik nog steeds met veel plezier in de bibliotheek omdat het uitdagend blijft door nieuwe boeken en thema's. Zelf blijf ik ook veel kinderboeken lezen, wat helpt bij het helpen van kinderen bij het vinden van het juiste boek. Werken in de bibliotheek combineert mijn liefde voor kinderen met mijn passie voor lezen.

Wat is het meest bijzondere wat je bij de bibliotheek mee gemaakt hebt?

Een bijzonder moment voor ons was toen we een schrijver in de bibliotheek hadden uitgenodigd om te vertellen over zijn boeken aan kinderen. Na afloop waren de kinderen zo geïnteresseerd dat ze allemaal een boek wilden lezen. Dit laat zien hoe belangrijk leesbevordering is. Als kinderen van jongs af aan in aanraking komen met boeken en lezen leuk vinden, leren ze makkelijker lezen en vergroten ze hun woordenschat. Daarom proberen we op allerlei manieren ouders en kinderen te bereiken en enthousiast te maken over lezen, bijvoorbeeld met babyboekjes, projecten voor scholen en bezoeken aan kinderdagverblijven en peuterspeelzalen.

En tot slot: hoe is het om te werken bij de Bibliotheek Eemland?

Bij de Bibliotheek Eemland voelt het als een familiebedrijf, waar collega's elkaar altijd steunen en er veel saamhorigheid is. We werken allemaal samen aan leesbevordering voor kinderen en zorgen ervoor dat de bibliotheek een gastvrije plek is waar iedereen terecht kan voor hulp. Het is belangrijk dat we de drempel laag houden, zodat iedereen zich welkom voelt. De Bibliotheek Eemland is uniek omdat het niet commercieel is en iedereen er welkom is. We moeten ons best doen om altijd behulpzaam te zijn en mensen te blijven verwelkomen, zelfs als het druk is op de werkvloer.