Tentoonstelling Nepnieuws en jij

11 september 2023 t/m 5 oktober 2023 | de Bibliotheek het Eemhuis

Kosten: Gratis

Wat gebeurt er als we steeds meer vertrouwen op sociale media en het internet, voor bijna al onze informatie? Welke informatie zien we en welke missen we? Hoe weten we of iets waar is of niet? En wat kunnen we doen als we het niet zeker weten? Je ontdekt het in de gratis interactieve tentoonstelling van 11 september tot 6 oktober in de Bibliotheek het Eemhuis. De tentoonstelling start in de Ruimte voor Amersfoort (begane grond) en is verder te zien op de 1e en 2e verdieping in het Eemhuis. Op 5 oktober is afsluitend Privacy Praat; een inloopcafé over online privacy.

Meer informatie over Privacy Praat

In deze tentoonstelling – gericht op zowel jongeren als volwassenen – kom je erachter hoe sociale media en het internet de manier hebben veranderd waarop we informatie lezen en hoe we op informatie reageren. Leer waarom het niet zo makkelijk is als het klinkt om ‘fake news’ of nepnieuws te vinden en hoe de term ‘fake news’ net zo problematisch is als het probleem dat het beschrijft. Neem een duik in de wereld van de deepfakes die vandaag de dag zo realistisch zijn dat het bijna onmogelijk is om ze te ontdekken. En kom erachter waarom sociale mediaplatforms ontworpen zijn om onze aandacht op te eisen en hoe ze gebruikt kunnen worden om ons van gedachten te doen veranderen.

Gratis Data Detox

Neem een gratis Data Detox Kit mee; hiermee kan je feit van fictie onderscheiden en waarom iedereen er voordeel bij heeft wanneer we iets voorzichtiger zijn met wat we delen.

Waarom deze tentoonstelling

De Bibliotheek Eemland ontwikkelt lesprogramma’s en organiseert activiteiten zoals workshops en presentaties op het gebied van digitale geletterdheid en digitaal burgerschap voor alle inwoners van Eemland. 

Deze tentoonstelling is ontwikkeld door The Glass Room. Bezoek www.theglassroom.org voor meer informatie over evenementen wereldwijd.

 • za 16 sep GEANNULEERD: Workshop Black Mirror Stories

  In de gratis workshop Black Mirror Stories creëer je je eigen gitzwarte raadsels over technologie. De andere deelnemers moeten de oplossing van jouw verhaal gaan raden. Voor volwassenen en jongeren vanaf...

  Van 14:00 tot 15:30

  de Bibliotheek het Eemhuis

 • do 05 okt Privacy Praat - inloopcafé over online privacy

  "Ik vraag altijd om toestemming als ik een foto van iemand maak, ik weet wat een tracking pixel is"...Dit soort stellingen liggen op tafel bij Privacy Praat; een inloopcafé als afsluiting van de tentoonstelling...

  Van 15:00 tot 16:30

  Espressobar De Draak, het Eemhuis