Jan Brokken - De ontdekking van Holland

22 maart 2024, van 20:00 tot 22:00 | Het Witte Kerkje, Kampstraat 8, Baarn

Kosten: €12,50

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Jan Brokken vertelt tijdens de Boekenweek over zijn nieuwste boek ‘De ontdekking van Holland’. Over de bruisende, internationale kunstenaarskolonie in Volendam. Hij wordt geïnterviewd door Gerda Aukes van Boekhandel Den Boer. Na afloop kun je het boek kopen en laten signeren. Ook is er de gelegenheid voor een drankje.

Kaartje kopen

Over 'De ontdekking van Holland'

Rond 1900 was Volendam een bruisende, internationale kunstenaarskolonie. Meesterverteller Jan Brokken wekt deze buitengewone en onderbelichte episode uit de Nederlandse (kunst)geschiedenis tot leven.

Achter de eenvoudige witte vitrages van het Volendamse Hotel Spaander ligt de kiem van een cruciale periode in de Nederlandse kunstgeschiedenis. De gastvrijheid van uitbaters Leendert en Aaltje Spaander, de levendige avonden en de ateliers op de begane grond bleken vanaf 1881 een magneet voor grote getalen kunstenaars. Uit de hele wereld kwamen ze naar Volendam: ruim 1400 schilders, onder wie zo’n 200 vrouwen. Wat ze aan de Zuiderzee ontdekten waren de typisch Hollandse luchten en het destijds al beroemde Hollandse licht, maar ook verdraagzaamheid en openheid. Toch bleef Spaander als kunstenaarskolonie relatief onbekend – en dat is een kolfje naar de hand van Jan Brokken. Zoals hij stelt in De ontdekking van Holland : je weet altijd te weinig over je eigen land. Opnieuw wekt hij een fascinerende onderbelichte geschiedenis tot leven.

Over Jan Brokken

Jan Brokken (1949) is schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Ook internationaal verwierf hij faam, met onder meer De blinde passagiers, Mijn kleine waanzin, Baltische zielen, In het huis van de dichter, De vergelding, De Kozakkentuin, De rechtvaardigen, Stedevaart en De kampschilders. Zijn werk is vertaald in onder meer het Chinees, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Russisch, Tsjechisch, Portugees en Spaans. Vier van zijn boeken zijn verfilmd.

Bekijk de boeken van Jan Brokken in onze collectie

In samenwerking met

Boekhandel Den Boer en Rotary Baarn-Soest.