Jonah Falke - De geschiedenis van mijn sok

25 maart 2024, van 20:00 tot 22:00 | Theater De Tuin, Smidse 1B, Leusden

Kosten: €7,50

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

c) Keke Keukelaar

In samenwerking met Zincafé Leusden ontvangen wij Jonah Falke. De familie Falke – behorend tot de oudste adel van Europa – begon ooit sokken te breien. Ze werden er wereldberoemd en uiteindelijk steenrijk mee. Jonah Falke is de laatste erfgenaam van de familie, de stamhouder, van de arme tak welteverstaan. Hij schreef een boek over zijn bijzondere familiegeschiedenis. Tijdens de Boekenweek vertelt hij hierover.

Kaartje kopen

Over 'De geschiedenis van mijn sok'

Een laatste erfgenaam ontrafelt het ontluisterende verhaal van zijn familie.

In het Duitse stadje Schmallenberg te Sauerland begon de familie Falke – behorend tot de oudste adel van Europa – ooit sokken te breien. Ze werden er wereldberoemd en uiteindelijk steenrijk mee. Jonah Falke is de laatste erfgenaam van de familie, de stamhouder, van de arme tak welteverstaan. Zijn voorvader liep van Sauerland naar Nederland om zijn geluk te beproeven. Zijn nazaten werden soldaten, molenaars en conciërges, leidden geen grootse levens.

Aangespoord door zijn oudtante, die vreest dat de familie zal uitsterven als hij zich niet voortplant (‘Je hebt een opdracht in je leven, jongen!’) en de memoires van zijn opa, gaat Jonah op zoek naar zijn voorouders. Welke bloedlijn zou hij precies voort gaan zetten?

Een reis langs nog levende familieleden die hem via oostelijk Nederland naar New York, Canada, Berlijn en uiteindelijk Schmallenberg brengt. Onderweg vertelt iedereen zo zijn eigen versie van de waarheid en blijkt achter de ogenschijnlijk keurige familie een geschiedenis van sadisme en geweld schuil te gaan.

Over Jonah Falke

Jonah Falke (1991) werd geboren in Ulft en is schrijver, kunstenaar, journalist, documentairemaker en columnist. Falke schrijft columns, essay’s en reportages voor Vrij Nederland, Het Financieele Dagblad en de VPRO-Gids, en was vele jaren vaste columnist bij De Gelderlander.

In 2016 verscheen Bontebrug, zijn debuutroman. Bontebrug werd genomineerd voor De Bronzen Uil 2017. In 2019 volgde De mooiste vrouw van de wereld. In juni 2020 verbleef Falke als artist in residence op de geboortegrond van Vincent van Gogh, Zundert; daar maakte hij schilderijen en hield hij een dagboek bij. Het resulteerde in Dagboek uit Zundert (non-fictie). In 2021 won hij de Kunstprijs Oude IJsselstreek 2021. In 2022 verscheen zijn non-fictieboek Van armoede en won hij een Mercur voor Reportage van het Jaar.

Op 25 oktober 2023 verscheen Falke’s nieuwe non-fictie boek De geschiedenis van mijn sok. Het boek werd genomineerd voor het NPO Radio 1 Non-fictie Boek van het Jaar.

In samenwerking met