Gastles: Jeugdcriminaliteit en jeugdgevangenis

Gastles jeugdcriminaliteit en jeugdgevangenis

‘De een werd het probleem en de ander de oplossing’

Groep
– Voortgezet onderwijs, klas 1 en 2
– VMBO, alle niveaus

Leerdoelen
Leerlingen maken kennis met het rechtsysteem en specifiek de jeugddetentie. Ze leren te reflecteren op eigen gedrag en hoe om te gaan met groepsdruk.
Met de boekentips worden de jongeren gemotiveerd meer te lezen, waardoor de leesvaardigheid verbeterd wordt.

Type product
– Gastles

Prijs
– € 150,- excl. BTW per lesuur 

Geschikt voor Maatschappijleer, Burgerschap, Nederlands en Mentorlessen

Nabil en Nahib Hamidi zijn twee broers uit Amersfoort die samen colleges geven over jeugdcriminaliteit en de jeugdgevangenis. Twee mannen die uit hetzelfde gezin komen, dezelfde opvoeding hebben gehad maar verschillende keuzes hebben gemaakt. De een ging werken bij een jeugdgevangenis, de ander kwam in aanraking met criminaliteit. Ze spreken dus over één wereld vanuit twee totaal verschillende ervaringen.

De broers vertellen over hoe het zo kwam, over de arrestatie, over het leven in de gevangenis en de gevolgen. Wat doe je als je 23 uur per dag in een cel zit? Wordt er gevochten in de gevangenis en wat is het verschil tussen kattenkwaad en een delict? En ze vertellen over de nasleep van een celstraf. Hoe kom je aan een stageplek of werk zonder een VOG en ben je ook schuldig als je bij een delict bent maar zelf niets doet? Ze geven antwoord op alle vragen van de leerlingen én docenten.

Aan het eind van de les vertellen de broers welke boeken zij hebben gelezen, welke indruk op hen hebben gemaakt en welke boeken ze kunnen aanbevelen.

De school krijgt vooraf een lijstje titels die opgenomen kunnen worden in de bibliotheek op school.